De olika varianterna av Linux

Linux finns i många variationer

Om Linux operativsystem brukar det många gånger sägas att antalet olika distributioner som finns av detta operativsystem, är lika mycket en förbannelse som en möjlighet. Här finns det massor av distributioner i och med att detta är ett Open Source projekt, vilket gör att alla kan gå in och skapa sin variant. Något som detta har lett till är att Linux olika distributioner sällan är kompatibla med varandra, vilket egentligen ska tas med en nypa salt. De flesta av alla Linux distributioner är skapade på en grund av antingen Fedora eller Debian. Den stora skillnaden på alla dessa är det grafiska gränssnittet samt vilket paketformat de kommer i. De flesta distributioner av Linux är också gratis, vilket gör att det blir ett val för många.

Linux Debian

Detta är en helt fristående distribution av Linux operativsystem, som inte på något sätt är knuten till ett specifikt företag. Med Debian får du ett stabilt operativsystem som har ett av de bästa stöden för flertalet olika processorarkitekturer. Nästan redan så fort som den första distributionen av Debian kom ut, så blev valet av denna distribution mycket populär. En av de stora anledningarna till detta är att den har en mycket bra och funktionell pakethanterare när det rör sig om medföljande automatiskt installerade programvaror. Detta operativsystem har översatts på 63 olika språk och har långt över 25000 olika program i sitt bibliotek.

Linux Fedora

Denna distribution ska också anses som fristående, men kommer att vara sponsrad av red Hat Linux som är ett företag vilket skapar kommersiella distributioner av Linux till företag. Vad som är ett stort plus med Linux Fedora är att det alltid ligger steget föra med allt det nya. Detta har dock lett till att det blivit ett operativsystem som anses vara instabilare än andra versioner av Linux. Dock har de distributioner som kommit på senaste tiden varit förvånansvärt felfria och stabila. Med valet av Linux Fedore får du många gånger också problem att uppgradera när nya versioner kommer ut. Här är det oftast en ominstallation som krävs.

Suse och Open Suse Linux

Detta är två Linux distributioner som kommer från välkända företaget Novell. Här handlar det om distributioner med en god förmåga att fungera som serversystem. Open Suse är det som kallas för en community-version, vilket medför att denna är helt gratis. Den andra versionen bär namnet Suse Linux Enterprise och är en av de dyraste Linux distributionerna som finns på marknaden. Om det är den definitivt bästa är dock svårt att svara på. Många servrar och webbhotell använder sig dock av denna version av Linux.