Olika varianter av Windows

Windows har nästan lika många varianter som Linux

Att säga att Windows skulle ha lika många varianter som Linux är väl att överdriva. Detta är ett strikt kommersiellt operativsystem som enbart får ändras och utformas av Microsoft. Trots detta finns det olika versioner på nätet som erbjuds helt gratis. Precis som med Linux så är det för det mesta det kosmetiska intrycket som förändrats. Dessa versioner är dock så kallade piratkopior, vilket betyder att de är olagliga att ladda ned från de platser de finns att hämta. Det kommer dock att finnas massor av olika versioner av Windows som utvecklats från början fram till nu. Här ska det dock enbart talas om aktuella versioner som används av privatpersoner och företag idag.

Windows för privatpersoner

När det kommer till Windows för privatpersoner är det idag Windows 7, 8 och 10 som gäller. Detta såvida du vill ha en version av detta operativsystem där du fortfarande kan få support. Om detta inte är något du söker, precis som många andra, så används Windows XP med fördel till äldre datorer som saknar den prestanda som krävs för de nyare versionerna. Windows 10 är den senaste versionen av Microsofts operativsystem, och detta är ett system som de flesta snabbt sätter sig in i. Det finns i versioner för 32 och 64-bitars datorer och i en rad olika typer. När det gäller Windows 7, 8 och 10 för privatpersoner så räcker det bra med valet av Home eller Pro versionerna.

Windows för företag

Vid valet av Windows operativsystem för företag, så gör du som är företagare ett val som de flesta gör. Detta med anledning av att det är standard i branschen, samt att de programvaror som vanligtvis används på företag skapas med tanke på att användas i Windows. När du nu väljer Home eller Pro versioner för privat bruk, betyder inte detta att de inte fungerar för företag. Det vanligaste valet av Windows på företag är Pro eller Enterprise versionerna.

Windows som val för webbhotell och server

Som du säkert har sett om du är den som söker ett webbhotell för att ladda upp en hemsida på nätet, så finns det de som erbjuder webbhotell baserade på Windows eller Linux. Här kommer det vanligaste vara Linux då det gäller driften av webbhotell, men de som använder Visual Basic som programmeringsspråk för exempelvis ekonomiska transaktioner och snabblånesystem för att bara ta två exempel väljer oftast Windows webbhotell. Det med anledning att det hela har en större säkerhet. För dig som vill skapa en server baserad på Windows operativsystem finns versionerna Windows 2008 server, 2012 server samt nya 2016 server.